علوفه هیدروپونیک چیست؟
اساس و پایه این تکنیک، در حقیقت از همان سبزه نوروز ایرانیان باستان با قدمتی بیش از 3000 سال است که در طول زمان و با پیشرفت تکنولوژی، این تکنیک نیز پیشرفت کرده و هم اکنون به یکی از روشهای تهیه خوراک سالم دام در کل دنیا بدل گشته است
اهدافی که علوفه هیدروپونیک دنبال میکند
1.افزایش ظرفیت تولیدات دامی.
2.ایجاد اشتغال و بوجود آوردن در آمد صحیح برای جامعه
3.حفظ مراتع کشور با جلوگیری و کم نمودن فشار چرای دام.
4.تامین خوراک دامهای سمدار و بیسم در مراتع و حیات وحش بویژه در زمستان.
5.جلوگیری از کشتار دامها قبل از وزن مطلوب و استفاده بهینه از منابع موجود
6.أمین بخشی از نیاز جامعه به پروتئین حیوانی در راستای تحقق نسبی استقلال غذایی دامی.
مزایای برجستۀ استفاده از سامانۀ تولید علوفه مکانیزه به روش هیدروپونیک بطور خلاصه به شرح زیر است:
1.با کیفیتترین علوفه در کوتاهترین زمان (بذر تا علوفه حداکثر 6 روز).
2.تولید علوفۀ تازۀ ارگانیک و سرشار از پروتئین، ویتامین و اکسیژن.
3.اثرات مثبت بر روی دستگاه تناسلی و گوارشی.
4.افزایش درصد باروری، بره زایی و چند قلو زایی.
5.عدم نگرانی از تامین غذای دام در کلیه فصول و شرایط.
6.عدم وابستگی به شرایط محیطی و جوی.
7.امکان افزایش دام به هر میزان و هر نوع.
8.جایگزینی کامل برای چرا در مراتع.
دستیابی به توسعۀ پایدار با استفاده از روش تولید علوفه هیدروپونیک به شرح زیر است:
1.عدم استفاده از کود و سموم شیمیایی => تولید محصول ارگانیک
2.بقای گیاهان دارویی با ارزش.
3.کاهش مصرف مواد افزودنی.
4.کاهش مصرف دارو در دام.
5.عدم تخریب مراتع.
6.استفاده از فضولات مغذی دام جهت ترمیم مراتع و مزارع.
نتایج و مزایای استفاده از طرح تولید علوفه هیدروپونیک:
1.مصرف بهینه آب(کاهش تا 99٪)
2.کاهش شدید مصرف انرژی
3.عدم ضایعات بذر
4.بیمه رایگان علوفه
5.کاربرد بهینه زمین
6.عدم تخریب مراتع
7.مصرف بهینه سرمایه
8.صرفه جویی در زمان (کاهش تا بیش از 80٪)
9.افزایش کیفیت و کمیت علوفه
10.استفادۀ بهینه از نیروی انسانی
11.افزایش راندمان محصولات دامی (افزایش تا 20٪)
12.تامین علوفه تازه، ارگانیک، ارزان و باکیفیت جهت انواع دامها
این تکنیک با داشتن مزایای فوق باعث شده است که بسرعت در جهان گسترش یابد و هم اکنون بیش از 60 سال است که در سراسر دنیا از این روش برای تامین بخشی از جیره خوراک دام استفاده فراوان میشود.
این خوراک قابلیت استفاده برای دامهای مختلفی چون گاو، گوسفند، اسب، بز، شتر، شترمرغ، ماهیان علفخوار (آمور و کپور)، آهو، گوزن، مرغ و خروس، قرقاول، بوقلمون، آهو، خرگوش و… را دارا است.
بازدهی میزان بذر به علوفه:
بازدهی بذر به علوفه در این سیستم بصورت نسبت 1 به 7 است. یعنی به ازای هر کیلوگرم بذر (جو) متوسط 7 کیلوگرم علوفه هیدروپونیک جو (علوفه تازه – قصیل – خصیل) بدست می آید که بصورت کامل به خوراک دام رسیده و هیچگونه ضایعاتی چه از نظر بذر و چه از نظر علوفه نخواهد داشت.
همچنین از آب این علوفه برای خوراک انسان نیز جهت برطرف کردن مشکلات گوارشی و افزایش نشاط و شادابی و سلامت به دلیل وجود آنتی اکسیدانهای قوی (کلرفیل)، استفاده فراوانی میشود. نمونه بارز آن استفاده از آب علوفه در جیره روزانه کامندان شرکت گوگل است!
این خوراک علاوه بر تولید مقرون بصرفه و ارزان، به دلیل تازه، تمیز و ارگانیک بودن؛ سرشار از پروتئین، انرژی و ویتامین بوده که باعث برطرف کردن برخی مشکلات دامها (نظیر کولیک در اسبها) و افزایش تولید بنا بر اطلاعات مقالات علمی در این زمینه (برای مثال 3.5 کیلوگرم افزایش شیر در روز در گاو در طول دوره شیردهی) (افزایش میزان شیر در بز سانن تا 4 کیلوگرم در روز) میشود. همچنین در گوسفند باعث افزایش وزن از 330 تا 450 گرم در روز شده است.
علوفه هیدروپونیک، برای بسیاری از دام های سبک و سنگین، سم دار و بی سم قابلیت استفاده را دارد.